Szatkuję młodą kapustę i dorzucam trzy tanie warzywa. Uwielbiam jeść wiosną tę zdrową surówkę
Sezon na młodą kapustę jest krótki, dlatego staram się go zawsze wykorzystać. Młodą kapustę można przyrządzić na ciepło, jednak ja najbardziej lubię ją na surowo, w formie zdrowych surówek do obiadu. Młoda kapusta jest nadzwyczaj delikatna, chrupiąca i ma w sobie lekką słodycz. Moja propozycja na dziś to surówka z młodej kapusty i trzech smacznych warzyw, które komponują się w przepyszną całość.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Przepis na tę surówkę do obiadu to połączenie młodej kapusty, marchewki, słodkiej kukurydzy z puszki oraz delikatnie pikantnego szczypiorku. Wystarczy wymieszać ze sobą te warzywa, doprawić i gotowe. Nie trzeba tu żadnych specjalnych dressingów: ja taką surówkę skrapiam jedynie dobrej jakości oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny (może być też ocet jabłkowy).
Młoda kapusta jest wyjątkowo delikatna, dlatego w przeciwieństwie do dojrzałych warzyw, nie trzeba czekać, aż skruszeje. Można gotową surówkę odstawić na kilkanaście minut tylko po to, aby smaki się przegryzły.
Rada: surówkę można także zrobić z lekkim, białym sosem majonezowo-jogurtowym. Aby go przygotować, wymieszaj trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z majonezem, dopraw solą, pieprz i sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z warzywami.
Przepis: Surówka z młodej kapusty
Pomysł na pyszną surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/4 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj, kukurydzę odsącz, szczypiorek posiekaj Wrzuć wszystko do jednej miski.
- Doprawianie surówkiSurówkę polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z ćwiartki cytryny. Wymieszaj.
Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty to uniwersalna surówka do obiadu. Rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mięsa (np. do pieczonych udek z kurczaka albo kotletów mielonych). Pasuje również do dań z ryżem, kaszami czy makaronem (np. do kaszy gryczanej z sosem grzybowym lub makaronu z mięsem mielonym). Taką surówkę można też podać do wytrawnych pierogów albo krokietów.